Ні для кого не секрет, що найбільше грошей із сімейного бюджету українці витрачають на продукти. І хоча продукти в Україні — одні з найдешевших у Європі, але через низькі заробітні плати ми повинні відмовляти собі у задоволенні інших потреб, аби лише прогодувати дітей та себе. Схоже, легше найближчим часом не буде.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук заявив, що восени в Україні очікується зростання ціни на овочі в межах 5-10%.

Очікується, що восени трохи подорожчають фрукти та яйця. На більш високу вартість молока вплине потреба у зберіганні сировини та готових продуктів через ймовірну нестабільність енергосистеми. На 5-15% додасть в ціні м'ясо. До нового врожаю до листопада на 2-3% зросте ціна на цукор.

Поки що, наприклад, борщовий набір коштує 60-65 грн. У деяких категоріях вартість, порівняно з минулим сезоном, зменшилася на 35%. Причина здешевлення овочів – сезонний фактор та гарний урожай, кажуть експерти. Втім, свинина навпаки зросла у ціні – у середньому на 20 грн.

"Багато товаровиробників із різних регіонів України почали переорієнтувати своє виробництво — частково виділяти земельні наділи під вирощування овочів, бо зрозуміли, що попит буде. Як наслідок, цього сезону досить хороший результат", зазначає Денис Марчук.

За словами експертів, продовольча інфляція на сьогодні становить близько 13% — це майже наполовину менше, ніж торік.

"Інфляція продовольча з 28% узимку опустилася до 13% у серпні, тобто у нас йде процес уповільнення інфляції. На сьогоднішній день ціни зростають повільніше, ніж це відбувалося у 2022 році. Це був рік великого стресу для економіки", - каже економічний експерт Олег Пендзін.

Читайте також:

По всьому світу дорожчає найбільш ходовий продукт: що буде з цінами в Україні

Яєць буде вдвічі більше: спробуйте підгодувати курок цим продуктом і ви здивуєтеся

В Україні подорожчав популярний продукт, без якого важко обійтись на кухні

У Криму вже починають панікувати: ціни на продукти б'ють рекорди, бензин починає зникати