Ви не повірите, але фахівці з етикету кажуть, що в побажанні приємного апетиту ввічливості не більше, ніж у словах "Будьте здорові", коли хтось чхнув.

Як говорила в одному зі своїх інтерв'ю міжнародний експерт з етикету Альбіна Хоглова, із забороною в СРСР молитися перед їжею новомодне "приємного апетиту" (калька з французького "bon appetit" просто прийшла на зміну молитві і по суті не несе жодного смислового навантаження.

Досвідчені езотерики також не схвалюють такі побажання, щоб не викликати зворотного ефекту. На їхню думку, бажаючи людині "приємного апетиту", ви ризикуєте накликати на неї проблеми із травленням, а то й зовсім відбити весь апетит.

Особливо шкодять такі фрази, коли вони висловлені нещиро – тоді це не лише ознака поганого тону, а й передачі людині поганої енергетики.

Виявляється, таке побажання може мати місце, але тільки з вуст того, хто приготував чи подав страву: наприклад, господині вдома, шеф-кухаря чи офіціанта у ресторані. Якщо ж ви просто поділяєте трапезу з кимось або помітили, як людина споживає їжу на самоті, побажання "приємного апетиту" може сприйматися як порушення особистих меж.

Водночас Фредерік Рувіллуа, автор книги з історії етикету каже, що раніше "господиню ніколи не вітали з вдалою і чудово організованою вечерею, яку вона влаштувала. Говорити про їжу було табу. Це вважалося надто земним, матеріалістичним".

На думку Фредеріка, у ХІХ столітті "люди були схильні більше цікавитися інтелектуальними, навіть ідеалістичними проблемами. З того часу і збереглася негласна заборона на побажання приємного апетиту".

Читайте також:

Ось це поворот: не стало російського актора, який був пов'язаний із Пригожиним та фільмом про Донбас

Справжній Казанова: названий знак Зодіаку, який творить справжні чудеса у ліжку

Вони ніколи не підведуть: названі найнадійніші автомобілі для всієї родини