Заморозка помідорів - відмінний спосіб зберегти їхню свіжість і аромат на довгий час. Але як правильно заморозити помідори, щоб вони залишалися соковитими та смачними після розморожування?

Докладніше про те, як заморозити помідори на зиму, щоб узимку вони були прямі як з грядки, читайте в нашому матеріалі.

Вам знадобляться лише найкращі, цілі та свіжі плоди без пошкоджень. Уникайте надто соковитих помідорів, якщо плануєте їх нарізати. Ретельно помийте помідори перед заморожуванням.

Те саме стосується і помідорів чері. Ретельно перевірте їх, залишивши лише найкращі без пошкоджень та зморшок. Ретельно помийте їх у холодній воді.

Після вимивання викладіть помідори на друшляк, щоб видалити зайву рідину. Потім висушіть їх паперовими рушниками. Те саме проробіть з помідорами чері.

Найпростіший спосіб заморозити помідори – без нарізки. Укладіть маленькі, чисті та сухі плоди в один шар у зручну форму так, щоб вони не стикалися один з одним. Покладіть форму в морозильну камеру. Як тільки плоди замерзнуть, викладіть їх у відповідну тару, таку як поліетиленові пакети або харчові контейнери, та зберігайте у морозильній камері.

Маленькі плоди заморожуються швидко, зазвичай, за годину.

Якщо ви плануєте використовувати заморожені помідори для піци, наріжте їх на тонкі слайси завтовшки 0,5-0,7 мм. Розкладіть слайси на тацю, застелену пергаментним папером, щоб вони не склеїлися разом, і заморозьте їх. За годину слайси будуть готові для упаковки у зручні контейнери чи пакети.

Якщо ви віддаєте перевагу нарізці помідорів іншим способом, наприклад, навпіл або в часточки, наріжте їх на шматочки потрібної форми й заморозьте. Укладіть чисті та сухі помідори у зручну тару та зберігайте їх у морозилці.

Великі помідори у вигляді часточки заморожуються довше – приблизно 2-2,5 години. Щільно закрийте тару та зберігайте її у морозильній камері.

Якщо ви хочете зберігати помідори у вигляді соку чи пюре, то вам підійдуть будь-які соковиті плоди. Приготуйте пюре з помідорів будь-яким зручним способом. Потім перелийте його в пакети або маленькі пластикові пляшечки. Можна також заморозити їх у формах для льоду і зберігати в одному великому пакеті в морозилці.

Сік або пюре заморожується швидше протягом 1,5 годин. Перед тим, як витягти його з форми, потримайте дно посуду деякий час під гарячою водою.

Виберіть той спосіб заморожування помідорів, який найбільше підходить для ваших потреб. Помідори можна заморожувати повністю, нарізаними на шматочки, у вигляді соку або пюре, виходячи з того, як ви збираєтеся використовувати їх у майбутньому.

Читайте також:

Ваші помідори будуть кислими та недозрілими: не робіть цих помилок. Роз'яснення

Ви навряд чи здогадувалися: чому ваші помідори довго дозрівають і що потрібно зробити

Ви ними плюватиметеся: ось чому помідори можуть стати товстошкірими. Не повторюйте цю помилку