Всі досвідчені городники знають, що збирати врожай овочів потрібно вчасно, інакше плоди почнуть псуватися, підгнивати, не придатні для зберігання та вживання в їжу. Однак якщо дозрілі огірки та помідори відразу видно, то щодо картоплі багато дачників мають питання.

Так уже склалося традиційно в Україні, що хтось починає копати картоплю ще у липні-серпні, інші ж чекають кінця вересня.

І хоча якоїсь конкретної дати для збирання врожаю немає, але всім потрібно знати, що для зберігання викопана раніше терміну картопля не підходить, тому що шкірка в неї занадто тонка і найменше пошкодження бульб може згодом призвести до їх загнивання.

Отже, терміни збирання картоплі залежать від безлічі факторів: від того, які були обрані сорти (ранні чи пізні), коли картопля була посаджена, як ви її доглядали протягом літа, і які були погодні умови.

Зазвичай збирання картоплі рекомендується проводити коли літня спека вже закінчилася, а сезон дощів ще не почався.

важливо!

  • Побачили, що бадилля на картоплі почало сохнути і жовтіти, плануйте через 3 тижні приступити до копки.

І справді, лежаче бадилля вважається першою ознакою того, що картопля можна викопувати. Ще одна ознака - бадилля почала жовтіти і сохнути. Для початку перевірте готовність картоплі – виберіть кущі з різним ступенем висихання бадилля та викопайте їх. Якщо шкірка на бульбах щільна, а більшість картоплин відокремилися від куща, можете викопувати всі інші.

До речі, вважається, що до самої весни залишаться соковитими бульби, викопані при місячному місяці в Тельці, Козерозі, Терезах і Рибах.

Так, у вересні 2023 року краще відкласти лопату 15-16 та 28-30. Хороших днів більше - місяць буде спадаючим усю першу половину місяця, з 1 по 14.

Крім того, перед вибором часу викопування варто згадати і народні прикмети. Вони не рекомендують братися за лопату 11 вересня. Цього дня накладено сувору заборону на роботу з будь-якими круглими плодами. 11 вересня їх не викопували із землі і навіть намагалися не готувати та не подавати на стіл.

Читайте також:

Це точно працює: як зберігати картоплю в квартирі, щоб вона довго не виростала і не псувалася

Ви хвалитиметеся навіть на роботі: рецепт смачного картопляного рулету з фаршем і помідорами

Ви їстимете відразу по 5 штук поспіль: рецепт пиріжків з картопляного дріжджового тіста. Це щось

За таку страву вас називатимуть майстер-шефом: рецепт картопляної запіканки з курячими серцями та грибами

Готуємось до суботнього чилу: як приготувати пивну тарілку із пряної картоплі